Livredning.DK
Livredning.DK + Kystlivredning.DK
Nyhedsmedie for Kystlivredning • Lifeguard Page of Scandinavia, Danish Section ( (+45) 9811 5454 • Editorial staff
FORSIDENDrukningKystmorfologiTurist-aspektHistorieUdlandetRedningsudstyrAEDSiteMap
Opgaverne Litteratur Kystlivredderprøven Online ForumMail ServiceA-ZRedaktion

Livredder-procedure for spinal immobilisation Nyhedsmedie for Kystlivredning

HOVEDSPRINGS-OFRE. "American Red Cross Lifeguard Training curriculum" foreslår en standard procedure for livreddere, når de på lavt eller dybt vand skal foretage en immobilisation af en patient med en formodet spinal-skade. Standard proceduren er mangelfuld mener nogen. Vi håber, at livreddere og paramedicinere efter gennemlæsning vil bidrage med kommentarer til vort on-line debatforum om spinalskader ved hovedspring.

OPTIMALT SPINALBRÆT
OPTIMALT SPINALBRÆT: LIFESAVING.COM anbefaler 2 stroppe placeret diagonalt hen over patientens bryst med et anker-punkt over hver skulder og et anker-punkt under hver armhule. Derudover bør mindst 3 stroppe placeres lateralt hen over patientens torso, hofter og underekstremiteter.
Tegning: Aquatics Safety & Water Rescue Lifesaving Resources, Inc.
For at kunne genkende og korrekt bjærge en person med en formodet spinalskade efter et hovedspring i vandet, må livreddere og paramedicinere være trænet i at evaluere mekanismerne ved spinalskader, herunder tegn og symptomer. Redningsmanden må formode, at en rygskade er til stede, da selv ganske små bevægelser er nok til at beskadige ryggen ubodeligt med en mistet førelighed til følge.

Principperne for spinal immobilisation ved livredderes bjærgning/transport af en formodet rygskadet person er som følger:

(a) fiksering af hoved og hals, mens A, B og C udføres;
(b) placering af hoved og hals i en neutral position så vidt det er muligt og ikke contraindiceret;
(c) immobilisation på et plant, stift og ufleksibelt spinalbræt udstyret med en immobilisations-krave af passende størrelse til fiksering af hoved og hals til spinalbrættet- cervical immobilization device (C.I.D.), som det tilhørende krave-stykke hedder på engelsk.

Disse principper har siden slutningen af 1970´erne været retningsgivende inden for amerikansk livredning, paramedicin og førstehjælp. Og dog. Med American Red Cross Lifeguard Training Programs 1995, har American Red Cross slækket på nogle af principperne og anbefaler bl.a. at mindst to livreddere i vandet foretager spinal immobilisation med et autoriseret spinalbræt. Det er een livredder for lidt, vil nogen nok sige. Desuden stiller American Red Cross ikke så høje krav til spinalbrættets kravestykke.

Det amerikanske Lifesaving Resources (LifeSaving.com) er da heller ikke helt enig i 1995-principperne fra American Red Cross. Det amerikanske Lifesaving Resources (LifeSaving.com) er mere nuanceret foreslår i stedet:

FIKSERING AF HOVED & HALS
FIKSERING AF HOVED & HALS: LIFESAVING.COM understreger vigtigheden af et justerbart krave-stykke med gode stropper, så hoved og hals opnår den totale immobilisation.
Tegning: Aquatics Safety & Water Rescue Lifesaving Resources, Inc.
(A) Rednings-procedure, der kræver MINDST 3 livreddere til effektivt at fastgøre/fiksere den forulykkede med stropper i en in-line stabilisering af hoved og hals. Herved opnås på sikker vis en spinal immobilisation af den forulykkede, der efterfølgende kan hæves op af vandet. Ved tilfælde, hvor der ikke er tilstrækkeligt med uddannede og trænede livredder i vandet, foreslås det, at de tilstedeværende livreddere forbliver i vandet og stabiliserer den forulykkede indtil kompetente redningsfolk dukker op, evt. med et bedre spinalbræt.
(B) Fornøden in-line stabilisering og støtte kræver et plant ufleksibelt spinalbræt (backboard, som det også kaldes) med et påmonteret og autoriseret immobilisations-stykke til hoved og hals (dvs. commercial head immobilizer) samt en krave, Cervical Immobilization Device (C.I.D.), af passende størrelse.
(C) Fornøden immobilisation fordrer brug af et effektivt strop-system, der umuliggør laterale bevægelser (side-til-side) og umuliggør bevægelser op fra spinalbrættet. Stropsystemet, der anbefales af American Red Cross består af blot 3 stropper placeret lateralt hen over patienten (sic!) og disse stropper opfylder IKKE formålet. LIFESAVING.COM anbefaler 2 stroppe placeret diagonalt hen over patientens bryst med et anker-punkt over hver skulder og et anker-punkt under hver armhule. Derudover bør mindst 3 stroppe placeres lateralt hen over patientens torso, hofter og underekstremiteter (Se tegning).

Et 1988 studie af amerikanske hovedspringsulykker viser, at op mod 10 % af de rygskadede, som mister føreligheden FOR LIVSTID, mistede føreligheden netop fordi de ikke var 100% korrekt fikseret i en spinal immobilisation under transporten fra vand til hospital.

Dette understreger vigtigheden i, at livreddere dels må have et autoriseret spinalbræt på livredderstationen, dels må være uddannede i en korrekt brug af spinalbræt. Vil nogen nok mene.

LIVREDNING.DK vil gerne høre DIN mening om spinalskader ved hovedspring.
**

tl


(KILDE / source: Spinal Immobilization Procedures by Lifeguard Personnel, By Gerald M. Dworkin, Consultant, Aquatics Safety & Water Rescue Lifesaving Resources, Inc., January 9, 1997)

Illustrering af livredder-procedure for spinal immobilisation:
  • Bemærk hvor nænsomt disse britiske livreddere step-by-step fastgør en formodet rygskadet person til et back board (spinalbræt) for at undgå at udrette ubodelig skade på rygsøjle og førlighed.

  • Bemærk også, hvor mange livreddere, der egentlig kræves for at foretage en korrekt spinal immobilisation.

  • Alle 10 fotos forstørres ved klik:
  • FORSTØR FOTO VED KLIK FORSTØR FOTO VED KLIK FORSTØR FOTO VED KLIK FORSTØR FOTO VED KLIK FORSTØR FOTO VED KLIK
    FORSTØR FOTO VED KLIK FORSTØR FOTO VED KLIK FORSTØR FOTO VED KLIK FORSTØR FOTO VED KLIK FORSTØR FOTO VED KLIK


    [ Send denne side til en ven ] [REDAKTION] [BOOKMARK]



    RELATEREDE EMNER:

    Kend kystlivredderens FLAG
    KYSTLIVREDDER-FLAG: Læs hvad grønt, gult og rødt flag i livreddertårnet betyder.
    Foto: Livredning.DK
    Standing Take-Down Manøvren
    Sikkerhed ved hovedspring
    Rygsøjleskader (spinal-skader)
    Rygsøjlens anatomi
    On-line debat forum om rygskader ved hovedspring




    Livredning.DK

    WWW Livredning.DK

    Op igen
    Copyright © 1990-2005  • Nyhedsmedie for Kystlivredning / Lifeguard Page of Scandinavia, Danish Section, Livredning.DK
    FORSIDENDrukningKystmorfologiTurist-aspektHistorieUdlandetRedningsudstyrAEDSiteMap
    Opgaverne Litteratur Kystlivredderprøven Online ForumMail ServiceA-ZRedaktion